De Beleefkamer is een ruimte die zich kan aanpassen aan verschillende personen. Door het afspelen van de gewenste video, muziek, licht en het tonen van foto’s ontstaat er een bijzondere beleving voor bijvoorbeeld iemand met dementie. Dat kan leiden tot een gesprek met naasten of zorgmedewerkers. Iemand kan zich ook alleen terugtrekken om te genieten van de beleving.
Wat is de Beleefkamer?
Het is bekend dat personen met dementie het contact met hun omgeving verliezen. Contact maken met hun echtgenoot of kinderen wordt steeds moeilijker. Dit geldt ook voor de familie en vrienden. De communicatie met een persoon met dementie verandert. Waar moet je nog over praten? De persoon met dementie vindt het zelf ook moeilijk om over een onderwerp te beginnen. Zelf muziek aanzetten of een foto pakken gaat soms niet meer. Zelf de rust opzoeken wordt ook lastiger. Met deze gedachte is het idee ontstaan om een kamer te maken die zich aanpast aan de wensen van de persoon met dementie.
Voor wie is de Beleefkamer?
Iedereen kan de Beleefkamer gebruiken; bewoners, familie en medewerkers.
Hoe werkt de Beleefkamer
De persoon met dementie krijgt een eigen ontworpen sieraad. In dit sieraad zit technologie verwerkt die communiceert met de beleefkamer. Familieleden of vrienden van de persoon met dementie kunnen via een computer of smartphone de lievelingsmuziek, kleuren en foto’s doorgeven. Deze informatie wordt dan automatisch opgeslagen in het sieraad. Als de persoon met dementie de beleefkamer binnenkomt, dan zal zijn of haar lievelingsmuziek worden afgespeeld. Daarnaast verschijnen in de fotolijsten de foto’s van de kleinkinderen. De beleefkamer bevat ook een raam. Achter dit raam bevindt zich een televisiescherm. Hierop kan een uitzicht gepresenteerd worden. Bijvoorbeeld het uitzicht vanuit het ouderlijk huis. De lampen in de ruimte kunnen ook van kleur veranderen.
De Beleefkamer is verder ontwikkelt in de nieuwe innovatie EKKO.