Pleyade Innovatie Team (PIT)

Steunkoustafel

Een hulpmiddel om gemakkelijker een steunkous aan te doen.

Steunkoustafel in gebruik
Steunkoustafel in gebruik

Mevrouw Otten, die sinds 2019 op Malburgstaete woont, heeft al jaren last van lipoedeem. Deze chronische aandoening zorgt ervoor dat vet zich ophoopt in bepaalde lichaamsdelen, in haar geval voornamelijk haar bovenarmen. Het beperkt mevrouw in haar bewegingsvrijheid en kost veel kracht. Ze vertelt: “Daarom heb ik op maat gemaakte steunkousen nodig. Die ondersteunen en voorkomen vochtvorming. Om de kousen aan te trekken had ik een hulpmiddel, maar dat voldeed niet meer. Dus ging ik samen met de ergotherapeut op zoek naar een oplossing die zowel voor mij als voor de zorgmedewerkers goed zou werken.”

Het ontstaan van de steunkoustafel

De ergotherapeur is ingesprek gegaan met PIT om een passende oplossing te vinden. Hugo, een van de designers van PIT, is aan de slag gegaan met een nieuw ontwerp. Het idee is eigenlijk heel simpel: de basis is niets meer dan twee ringen die met stokjes aan elkaar bevestigd zijn. De steunkous gaat over de ring heen en mevrouw steekt haar arm erin. De zorgmedewerker trekt ’m vervolgens omhoog. Bij het testen gaven de zorgmedewerkers aan dat ze graag een voetsteun wilden, zodat ze extra grip hadden.” Hugo en zijn collega’s gingen ermee aan de slag en er volgde een aangepast model. Hij vertelt: “We luisteren goed naar de bewoner en kunnen dan snel schakelen. Dat is het toffe aan de projecten die we met Pleyade doen: we denken niet alles eindeloos door, maar kunnen vrij snel iets realiseren en verbeteren waar nodig.”

Hoe werkt de steunkoustafel?

Mevrouw Otten mocht het prototype testen en was direct enthousiast. “Het lijkt net een plantentafeltje, het ziet er niet uit als een hulpmiddel. En het werkt makkelijk: je haalt het houten tafelblad eraf en je kunt de steunkous erin doen. Voor mevrouw Otten is het hulpmiddel een verademing. “Het zorgt voor minder pijn, dat is zo’n bevrijding. Een stuk beter dan medicijnen. Voorheen deed ik mijn steunkousen vaak niet meer aan, omdat het zo lastig ging. Dat is nu gelukkig opgelost.”

Geïnteresseerd of benieuwd naar onze bevindingen, of zie je mogelijkheden?