Pleyade Innovatie Team (PIT)

VITA kussen

Een kussen dat bij aanraken muziek of een geluidsfragment afspeelt.

Uitleg van het VITA kussen
Handen op VITA kussen
VITA kussen
Bewoner en medewerker gebruiken het VITA kussen
VITA kussen in gebruik
VITA kussen
VITA kussen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zowel muziek als geluid positieve effecten kunnen hebben op mensen met dementie. VITA speelt daarop in. Familieleden of zorgmedewerkers kunnen gepersonaliseerde muziek en geluiden in het kussen plaatsen. Het kussen speelt deze fragmenten af zodra je je hand op één van de vlakken van VITA legt. Het kussen is ook nog eens slim: het weet wie het vast heeft. Hierdoor kan één kussen dus door meerdere mensen gebruikt worden.

Wat is het VITA kussen?

Personen met dementie hebben moeite met initiatief name tot dagbesteding en beleving. PIT wil de persoon met dementie hiervoor handvatten geven. PIT bedacht het beleefkussen. Dit is een kussen met verschillende vlakken. Bij het aanraken van de vlakken wordt muziek of een geluidsfragment afgespeeld. Deze geluidsfragmenten zijn bijvoorbeeld ingesproken berichten van familieleden of de favoriete muziek van de gebruiker. Uit gebruikerservaringen van een prototype blijkt dat personen met dementie positief op het kussen reageren. Er ontstaat een lach, het bevordert een rustmoment en kan zorgen voor verbinding met andere aanwezigen.

Hoe werkt het kussen?

In de stof van het beleefkussen zit technologie verstopt. Bij aanraking van het kussen zal een muziekfragment of geluidsfragment worden afgespeeld. Voor elke gebruiker kan een persoonlijke geluidenset worden ingesteld via de online applicatie. Op deze manier kan het kussen door meerdere mensen gebruikt worden en herkent het kussen wie hem vast heeft. Aan de zijkant van het kussen kan gekozen worden om een persoonlijke geluidenset te gebruiken of de algemene geluiden. Op het moment dat iemand het kussen loslaat, stopt ook het afspelen van het geluid of de muziek.

Geïnteresseerd of benieuwd naar onze bevindingen, of zie je mogelijkheden?